Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Prvo regijsko srečanje članov sekcije čistilcev objektov

Sekcija čistilcev objektov si prizadeva združiti tako člane kot nečlane, ki delujejo v tej panogi, saj verjamemo, da smo skupaj močnejši in združeni lahko dosežemo več, kot pravi slogan Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Prvo regijsko srečanje sekcije je potekalo na Gorenjskem, na sedežu OOZ Radovljica. Ob tej priliki se zahvaljujemo vsem udeležencem in sodelujočim, sekretarki OOZ Radovljica, Petri Ambrožič in Vesni Odar za pomoč pri organizaciji in sami izvedbi srečanja

Uvodoma je udeležence pozdravil Aleš Metelko, predsednik sekcije čistilcev objektov OZS. Poudaril je, da so redna in kakovostna srečanja, za podjetja izjemno pomembna, saj tako pridobivamo nova znanja in gradimo nove vezi. Dodal je tudi, da se lahko člani sekcije v primeru težav ali potreb po pomoči obrnejo neposredno na sekcijo preko e-pošte (alma.mocilnikar@ozs.si) ali telefona (01 58 30 829).

Nina Ličar iz Svetovalnega centra OZS je predstavila novosti in spremembe zakona o delovnih razmerjih, vodenje evidenc na področju dela in socialne varnosti ter Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen. Pravilnik, ki je začel veljati avgusta lani, se bo začel uporabljati 1. avgusta letos. Delodajalci naj bi v vmesnem obdobju na novo ocenili tveganja za nastanek kostno-mišičnih obolenj, ki so eden glavnih vzrokov za odsotnost z dela v Sloveniji. Te težave se razlikujejo po jakosti – od blagih do zelo hudih in vse do kroničnih ter izčrpavajočih bolezni.

Ročno premeščanje bremen, v skladu z navedenim pravilnikom, vključuje vsako opravilo, ki vključuje dvigovanje, prenašanje, spuščanje, potiskanje, vlečenje ali premikanje bremena s človeško silo in druga podobna dela, ki zaradi svojih značilnosti ali neugodnih ergonomskih pogojev pomenijo nevarnost za razvoj kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom. Delodajalci morajo delovna mesta prilagajati tehničnemu in tehnološkemu napredku ter ročno premeščanje bremen nadomeščati z delovno opremo, pripomočki in mehanskimi pomagali.

Priporočljivo je, da se čim prej obrnete na strokovne delavce, ki pri vas opravljajo storitve s področja varnosti pri delu, saj bo morda potrebno vpeljati rešitve, ki terjajo tako denarna sredstva kot tudi čas.

V nadaljevanju programa je g. Janez Prosen, iz podjetja PROSEN COM d.o.o. predstavil, kako pomembno je razumevanje materialov, predvsem kaj je potrebno vedeti, preden naročite premaz različnih površin. Na praktični primerih, je prikazal tudi možne zaplete in kako jih lahko rešite.

Srečanje smo zaključili v prijetnem vzdušju ob lokalnih dobrotah, kar je dodatno okrepilo sodelovanje med udeleženci. To srečanje ni bilo zgolj priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj, temveč tudi za vzpostavitev novih prijateljstev in povezav, ki nas bodo še naprej podpirale pri naših prizadevanjih.

 

 

/   /   /   /

 

Slikovna galerija:

Avtor: Alma Močilnikar | Objava: 27.06.2024
Dejavnost
Razvoj
Pomen
Razvoj tehnologije
Obseg
 
Storitve/cene
Informativni cenik
Dnevno čiščenje pisarn
Generalna čiščenja

 
Strokovno
Normativi in tehnologije
Čiščenje na višini
Priporočila sekcije
Terminologija
 
Povezave
EFCI


 
Razno

Piškotki
Pravno obvestilo
Pomoč za prijavo
Cenik oglaševanja na
spletni strani čistilci.si

© 2014-2024 Sekcija čistilcev objektov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Vse pravice pridržane.
 

TheR 2014+