Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Razvoj dejavnosti

15.4.2004
Dejavnost čiščenja in vzdrževanja stavb je pri nas relativno mlada dejavnost; o resnem pojavu in začetku njenega razvoja lahko govorimo šele zadnjih 15 do 20 let, medtem ko se je ta dejavnost na zahodu pojavila že na začetku tega stoletja.

Nastala je iz skromnih začetkov posameznikov, ki so na trgu najprej ponudili posamezne storitve, kot je čiščenje stekel  in občasna generalna čiščenja. To so bila opravila, ki jih zaposlene delavke v podjetjih običajno niso opravljale in je bila strokovna pomoč »od zunaj« dobrodošla. Zaradi vse večjih potreb podjetij po storitvah čistilnih servisov in zaradi možnosti ustanavljanja zasebnih podjetij po letu 1988 je začela ta dejavnost intenzivno rasti.

Tako imamo danes po podatkih obrtnega registra v dejavnostih čiščenja objektov skoraj 1400 samostojnih podjetnikov in gospodarskih družb, ki imajo približno 8600 zaposlenih delavcev (podatki zavoda za zdravstveno zavarovanje). Če k temu prištejemo še samostojne podjetnike samozaposlene in delavce, ki to delo opravljajo po pogodbi, ocenjujemo, da dela v tej dejavnosti približno 10 tisoč ljudi.

Čistilna podjetja so se in se razvijajo glede na potrebe trga, razvoj kemijske tehnologije in strojne opreme. Pri tem je potrebno omeniti, da zaradi »mladosti« dejavnosti literature, uradnega izobraževalnega procesa in edukativne podpore še ni. Podjetja, ki se ukvarjajo s čiščenjem, so torej prepuščena samim sebi in vsaka zase išče svojo lastno strategijo razvoja na podlagi izkušenj pri delu in iskanjem ter izmenjavo informacij med istovrstnimi podjetji doma in v tujini.

Avtor: Sekcija čistilcev objektov | Objava: 01.01.2014; Zadnja sprememba: 28.11.2014
Dejavnost
Razvoj
Pomen
Razvoj tehnologije
Obseg
 
Storitve/cene
Informativni cenik
Dnevno čiščenje pisarn
Generalna čiščenja

 
Strokovno
Normativi in tehnologije
Čiščenje na višini
Priporočila sekcije
Terminologija
 
Povezave
EFCI


 
Razno

Piškotki
Pravno obvestilo
Pomoč za prijavo
Cenik oglaševanja na
spletni strani čistilci.si

© 2014-2024 Sekcija čistilcev objektov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Vse pravice pridržane.
 

TheR 2014+

   
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo